Agrotourism: social innovation for the province of sugamuxi
Main Article Content
Abstract
This research article is carried out within the framework of the research project “Proposal of a social innovation model as a marketing strategy for the development of Agrotourism in Boyacá: Sugamuxi Province”, endorsed by the program Young Investigators and Innovators of Colciencias 812 from 2018. In this way, the theoretical bases and the DOFA analysis carried out for the development of agrotourism in the province of Sugamuxi are presented below, as an alternative of social innovation. At first, we proceed to contextualize about the province. Subsequently, agrotourism and social innovation are addressed, as well as Colombian regulations related to the exercise of the activity, and then the DOFA analysis and its respective strategies are presented, concluding that it is a favorable place for the development of agrotourism and this can bring Great benefits to the community.
Article Details
How to Cite
Rosas-Castañeda, N. C., & Bordamalo-Echeverri, S. M. (2020). Agrotourism: social innovation for the province of sugamuxi. Quaestiones Disputatae: Temas En Debate, 13(26), 78-106. Retrieved from http://revistas.ustatunja.edu.co/index.php/qdisputatae/article/view/2009
Section
Articulos Num.26
De acuerdo a la Licencia Creative Commons Atribución-No Comercial-Sin Derivar 4.0 Internacional, se autoriza leer, descargar, copiar, distribuir, imprimir, buscar o enlazar los textos completos de estos artículos, siempre y cuando se conceda el crédito a los autores de los textos y a la Revista Quaestiones Disputatae: temas en debate, como fuente de publicación original. No se permite el uso comercial de copia o distribución de contenidos, así como tampoco la adaptación, derivación o transformación alguna de estos sin la autorización previa de los autores y de la dirección de Quaestiones Disputatae: temas en debate.
Esta obra está bajo una licencia de Creative Commons Reconocimiento-NoComercial-SinObraDerivada 4.0 Internacional.
References
AA. VV. (2020). Agenda Latinoamericana: ¡Tsunami 4-0 a la vista! La revolución Digital que viene”. Bogotá: Verbo Divino. 253 pp.
Borda-Malo Echeverri, S. (2019). El coraje de la verdad en Michel Foucault. Tunja (Colombia): USTA. (Tesis doctoral de Filosofía en USTA-Bogotá). 406 pp.
Cajaiba-Santana, G. (2014). Social innovation: Moving the field forward. A conceptual framework. Technological Forecasting and Social Change, 82, 42–51. https://doi.org/10.1016/J.TECHFORE.2013.05.008
Colton, J. W., & Bissix, G. (2005). Developing Agritourism in Nova Scotia: Issues and Challenges. Journal of Sustainable Agriculture. https://doi.org/10.1300/j064v27n01_06
Congreso de la República de Colombia. (1996). Ley 300 de 1996 - Gestor Normativo Función Pública. Retrieved November 26, 2019, from https://www.funcionpublica.gov.co/eva/gestornormativo/norma.php?i=8634
DANE. (2015). INFORME DE COYUNTURA ECONÓMICA REGIONAL Departamento de Boyacá. Retrieved from https://www.dane.gov.co/files/icer/2014/ICER_Boyaca_2014.pdf
DANE. (2019). Boletín Técnico Cuentas Departamentales 2018 preliminar. Retrieved from https://www.dane.gov.co/files/investigaciones/pib/departamentales/B_2015/Bol_dptal_2018preliminar.pdf
Díaz Ayure, J. R. (2016). Paisajes productivos un desafío para la sostenibilidad - el caso de la cuenca hidrográfica del lago de Tota (Boyacá-Colombia) (Uniandes). Retrieved from https://repositorio.uniandes.edu.co/handle/1992/13605
Dragulanescu, I. V., Lanfranchi, M., & Giannetto, C. (2016). Agritourism farm in rural development framework and environmental sustainability. Quality - Access to Success, 17, 42–50.
Dubois, C., Cawley, M., & Schmitz, S. (2017). The tourist on the farm: A ‘muddled’ image. Tourism Management, 59, 298–311. https://doi.org/10.1016/j.tourman.2016.08.016
Eurac Research. (2018). OUTCOME STATEMENT 1st World Congress on Agritourism 2018. Retrieved from http://agritourism.eurac.edu
Eurac Research. (2019). Home - Agritourism. Retrieved June 14, 2019, from http://agritourism.eurac.edu/
Gobernación de Boyacá. (2019). PLAN DEPARTAMENTAL DE EXTENSIÓN AGROPECUARIA-PDEA. Retrieved from http://www.boyaca.gov.xn--cosecretaradeagricultura-fic
Greif, S., Rauscher, C., & Söntgerath, C. (2011). Agro-tourism. In The Long Tail of Tourism (pp. 25–34). https://doi.org/10.1007/978-3-8349-6231-7_4
Gunarta, I. K., & Hanggara, F. D. (2018). Development of agrotourism business model as an effort to increase the potency of tourism village (case study: Punten Village, Batu City). MATEC Web of Conferences, 204. https://doi.org/10.1051/matecconf/201820403006
Kaswanto. (2015). Land Suitability for Agrotourism Through Agriculture, Tourism, Beautification and Amenity (ATBA) Method. Procedia Environmental Sciences, 24, 35–38. https://doi.org/10.1016/j.proenv.2015.03.006
Ministerio de Comercio, I. y T. (2019). Indicadores turísticos MinCIT - Citur | Home. Retrieved July 9, 2019, from CITUR website: http://www.citur.gov.co/
Nicholls, A., & Dees, J. G. (2015). Social Innovation. In International Encyclopedia of the Social & Behavioral Sciences: Second Edition (pp. 355–361). https://doi.org/10.1016/B978-0-08-097086-8.73105-9
Oliveira, M. T., Nascimento, J. W. B., & Borges, S. R. S. (2015). CARACTERÍSTICAS DO AMBIENTE CONSTRUÍDO DOS ENGENHOS NO MUNICÍPIO DE AREIA COMO PERSPECTIVA PARA O AGROTURISMO.
Revista Brasileira de Produtos Agroindustriais. https://doi.org/10.15871/1517-8595/rbpa.v15n4p451-458
Restrepo, J., Franky, J., Zuluaga, S., Fajardo, K., Bravo, A., Oviedo, S., & Guayacán, M. (2018). Plan Sectorial de Turismo 2018-2022. Retrieved from http://www.mincit.gov.co/CMSPages/GetFile.aspx?guid=2ca4ebd7-1acd-44f9-9978-4c826bab5013
Rincón, A., Santos, D., & Villegas, L. (2015). La sustentabilidad ambiental en las unidades agroturísticas cafeteras en el departamento del Quindío. Contexto, (4), 50–58. Retrieved from https://eds.a.ebscohost.com/eds/pdfviewer/pdfviewer?vid=7&sid=985ebcb4-cbf8-4986-9bc0-d80b533408da%40sessionmgr4009
Riveros, H., & Blanco, M. (2011). El agroturismo como diversificación de la actividad agropecuaria y agroindustrial. Revista Estudios Agrarios. https://doi.org/10.1007/s10811-018-1505-3
Rodríguez, J. (2013). Plan de mercadeo Granja Agroturística Villa Alegría (Bogotá - Uniandes). Retrieved from http://hdl.handle.net/1992/19446
Ruiz, M. (2004). La oferta agroturística como estrategia económica y cultural para un desarrollo sostenible. Turismo y Sociedad.
Sicilia, M., Alonso, S., & Alfonso, J. (2013). Estrategia de turismo para Colombia. In Ftp3.Ie. Freebsd.Org. Retrieved from https://www.fontur.com.co/aym_document/aym_estudios_fontur/ESTUDIO MCKIENSEY/1._PRIMER_TOMO_ESTRATEGIA_TURISMO_PARTE_A.PDF
Sznajder, M. J. (2017). The concept of rural tourism and agritourism. In Metropolitan Commuter Belt Tourism (pp. 105–115). https://doi.org/10.4324/9781315607221
Sznajder, M., & Przezbórska, L. (2004). IDENTIFICATION OF RURAL AND AGRI-TOURISM PRODUCTS AND SERVICES. Roczniki Akademii Rolniczej w Poznaniu, 359. Retrieved from http://www.jard.edu.pl/pub/16_3_2004.pdf.
Borda-Malo Echeverri, S. (2019). El coraje de la verdad en Michel Foucault. Tunja (Colombia): USTA. (Tesis doctoral de Filosofía en USTA-Bogotá). 406 pp.
Cajaiba-Santana, G. (2014). Social innovation: Moving the field forward. A conceptual framework. Technological Forecasting and Social Change, 82, 42–51. https://doi.org/10.1016/J.TECHFORE.2013.05.008
Colton, J. W., & Bissix, G. (2005). Developing Agritourism in Nova Scotia: Issues and Challenges. Journal of Sustainable Agriculture. https://doi.org/10.1300/j064v27n01_06
Congreso de la República de Colombia. (1996). Ley 300 de 1996 - Gestor Normativo Función Pública. Retrieved November 26, 2019, from https://www.funcionpublica.gov.co/eva/gestornormativo/norma.php?i=8634
DANE. (2015). INFORME DE COYUNTURA ECONÓMICA REGIONAL Departamento de Boyacá. Retrieved from https://www.dane.gov.co/files/icer/2014/ICER_Boyaca_2014.pdf
DANE. (2019). Boletín Técnico Cuentas Departamentales 2018 preliminar. Retrieved from https://www.dane.gov.co/files/investigaciones/pib/departamentales/B_2015/Bol_dptal_2018preliminar.pdf
Díaz Ayure, J. R. (2016). Paisajes productivos un desafío para la sostenibilidad - el caso de la cuenca hidrográfica del lago de Tota (Boyacá-Colombia) (Uniandes). Retrieved from https://repositorio.uniandes.edu.co/handle/1992/13605
Dragulanescu, I. V., Lanfranchi, M., & Giannetto, C. (2016). Agritourism farm in rural development framework and environmental sustainability. Quality - Access to Success, 17, 42–50.
Dubois, C., Cawley, M., & Schmitz, S. (2017). The tourist on the farm: A ‘muddled’ image. Tourism Management, 59, 298–311. https://doi.org/10.1016/j.tourman.2016.08.016
Eurac Research. (2018). OUTCOME STATEMENT 1st World Congress on Agritourism 2018. Retrieved from http://agritourism.eurac.edu
Eurac Research. (2019). Home - Agritourism. Retrieved June 14, 2019, from http://agritourism.eurac.edu/
Gobernación de Boyacá. (2019). PLAN DEPARTAMENTAL DE EXTENSIÓN AGROPECUARIA-PDEA. Retrieved from http://www.boyaca.gov.xn--cosecretaradeagricultura-fic
Greif, S., Rauscher, C., & Söntgerath, C. (2011). Agro-tourism. In The Long Tail of Tourism (pp. 25–34). https://doi.org/10.1007/978-3-8349-6231-7_4
Gunarta, I. K., & Hanggara, F. D. (2018). Development of agrotourism business model as an effort to increase the potency of tourism village (case study: Punten Village, Batu City). MATEC Web of Conferences, 204. https://doi.org/10.1051/matecconf/201820403006
Kaswanto. (2015). Land Suitability for Agrotourism Through Agriculture, Tourism, Beautification and Amenity (ATBA) Method. Procedia Environmental Sciences, 24, 35–38. https://doi.org/10.1016/j.proenv.2015.03.006
Ministerio de Comercio, I. y T. (2019). Indicadores turísticos MinCIT - Citur | Home. Retrieved July 9, 2019, from CITUR website: http://www.citur.gov.co/
Nicholls, A., & Dees, J. G. (2015). Social Innovation. In International Encyclopedia of the Social & Behavioral Sciences: Second Edition (pp. 355–361). https://doi.org/10.1016/B978-0-08-097086-8.73105-9
Oliveira, M. T., Nascimento, J. W. B., & Borges, S. R. S. (2015). CARACTERÍSTICAS DO AMBIENTE CONSTRUÍDO DOS ENGENHOS NO MUNICÍPIO DE AREIA COMO PERSPECTIVA PARA O AGROTURISMO.
Revista Brasileira de Produtos Agroindustriais. https://doi.org/10.15871/1517-8595/rbpa.v15n4p451-458
Restrepo, J., Franky, J., Zuluaga, S., Fajardo, K., Bravo, A., Oviedo, S., & Guayacán, M. (2018). Plan Sectorial de Turismo 2018-2022. Retrieved from http://www.mincit.gov.co/CMSPages/GetFile.aspx?guid=2ca4ebd7-1acd-44f9-9978-4c826bab5013
Rincón, A., Santos, D., & Villegas, L. (2015). La sustentabilidad ambiental en las unidades agroturísticas cafeteras en el departamento del Quindío. Contexto, (4), 50–58. Retrieved from https://eds.a.ebscohost.com/eds/pdfviewer/pdfviewer?vid=7&sid=985ebcb4-cbf8-4986-9bc0-d80b533408da%40sessionmgr4009
Riveros, H., & Blanco, M. (2011). El agroturismo como diversificación de la actividad agropecuaria y agroindustrial. Revista Estudios Agrarios. https://doi.org/10.1007/s10811-018-1505-3
Rodríguez, J. (2013). Plan de mercadeo Granja Agroturística Villa Alegría (Bogotá - Uniandes). Retrieved from http://hdl.handle.net/1992/19446
Ruiz, M. (2004). La oferta agroturística como estrategia económica y cultural para un desarrollo sostenible. Turismo y Sociedad.
Sicilia, M., Alonso, S., & Alfonso, J. (2013). Estrategia de turismo para Colombia. In Ftp3.Ie. Freebsd.Org. Retrieved from https://www.fontur.com.co/aym_document/aym_estudios_fontur/ESTUDIO MCKIENSEY/1._PRIMER_TOMO_ESTRATEGIA_TURISMO_PARTE_A.PDF
Sznajder, M. J. (2017). The concept of rural tourism and agritourism. In Metropolitan Commuter Belt Tourism (pp. 105–115). https://doi.org/10.4324/9781315607221
Sznajder, M., & Przezbórska, L. (2004). IDENTIFICATION OF RURAL AND AGRI-TOURISM PRODUCTS AND SERVICES. Roczniki Akademii Rolniczej w Poznaniu, 359. Retrieved from http://www.jard.edu.pl/pub/16_3_2004.pdf.