Characteristics that identify the organizational culture of the hotel sector in Villa de Leyva, Boyacá

Main Article Content

Sánchez Rueda Sánchez Rueda

Abstract

This work outlines the final results that supported the global development of the framework research called "Management strategies for the construction of an innovation culture, in the hotel sector of Villa de Leyva", assigned to the research group Organizational Projects for the Business Development of the Region - PODER.
In order to investigate the elements that identify the existence of an innovation culture in the hotel sector of this highly touristic municipality, it was first necessary to characterize the organizational culture of the sector and its impact on the management processes. This was precisely the objective that guided the research, the results of which are shown in this document, and which had the theoretical, documentary and reference support required by the research question posed and an appropriate methodological design. As a result, the characteristics of the organizational culture of the hotel sector were identified, two types of predominant culture were identified, existing management practices related to the identified culture were described, the relationship between leadership, management and cultural transformation was presented and, finally, the impacts generated by the culture of the sector with respect to administrative management, personal development and the growth of the sector were established.

Article Details

How to Cite
Sánchez Rueda, S. R. (2019). Characteristics that identify the organizational culture of the hotel sector in Villa de Leyva, Boyacá . In Vestigium Ire, 13(2), 97-121. Retrieved from http://revistas.ustatunja.edu.co/index.php/ivestigium/article/view/1972
Section
Artículos Núm. 13-2
Author Biography

Sánchez Rueda Sánchez Rueda

Magister en Ingeniería Industrial Uniandes, Especialista en Gerencia de Tecnología EAN, Ingeniero Industrial UIS. Docente de la Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia UPTC, sede central Tunja, Boyacá- Colombia.

References

Arbaitza, L. (2014). Administración y organización: un enfoque contemporáneo. Buenos Aires: Ed. C. Learning 1ra. Edic.

Armenteros, M. D., Guerrero, L., Noyola del Rio, F. G., y Molina, V. M. (2012). Cultura Organizacional y Organización que Aprende - Un análisis desde la perspectiva de la Innovación. Rev. Internacional Administración & Finanzas - Vol. 5 No. 1. - Univ. Autónoma Coahuila - México, 33 - 51.

Calderón, G. (2004). Lo estratégico y lo humano en la dirección de las personas. Pensamiento & Gestión No. 16 - UniNorte - Barranquilla., 158–176.

Cameron, K., y Quinn, R. (2006). Diagnosing and changing organizational culture: Based on the competing values frame. San Francisco.: John Wiley & Sons, Ed.

Casal, J., y Mateu, E. (2003). Tipos de Muestreo. Epidemiología y Medicina Preventiva - México., 3-7.

Chiavenato, I. (2007). Administración de recursos humanos. México: Ed. M-H Interamericana, 8va. Ed.

CPTC, C. d. (16 de octubre de 2017). Cotelco y Unicafam presentan el indice de competitividad. Obtenido de Universidad Cafam - Bogotá: http://www.unicafam.edu.co/index.php/noticias/386

Cújar, A. d., Ramos, C. D., y Hernández, H. (2013). Cultura organizacional: evolución en la medición. Estudios Gerenciales, vol. 29, núm. 128 - Revista ICESI - Cali, 350-355.

Deal, T. E. (1982). Corporate Culture: The Rites and rituals of corporate life. New York: Ed. Addison-Wesley.

El Tiempo. (15 de octubre de 1999). El Turismo, Fuerza Económica de Boyacá. Obtenido de Periódico
El Tiempo - Bogotá: http://www.eltiempo.com/archivo/documento/MAM-856597

Estupiñan, L. (2014). La provincia en Boyacá: unidad territorial, histórico-funcional de planificación en la gestión del desarrollo regional endógeno, 2004-2011. Revista Apuntes del CENES No. 33 - UPTC - Tunja, 163 a 188.

Forero, V. (12 de 02 de 2016). Plan de Desarrollo 2016-2019 “Primero Villa de Leyva”. Obtenido de Villa de Leyva - Boyacá: http://www.villadeleyva-boyaca.gov.co/MiMunicipio/Programagobierno

Furham, A. (2001). Psicología Organizacional: el comportamiento del individuo en las organizaciones. México: Ed. Alfaomega.

García, C. M. (2006). Una aproximación al concepto de cultura organizacional. Universitas Psychologica, vol. 5, núm. 1, enero-abril - Univerdidad Pontificia Javeriana - Bogotá., 163-174.

Geertz, C. (1987). La interpretación de las culturas. Barcelona.: Ed. Gediza.

Gobernación de Boyacá. (7 de diciembre de 2017). Villa de Leyva, uno de los mejores destinos turísticos sostenibles del país. Obtenido de Gobernación de Boyacá.: http://www.boyaca.gov.co/prensapublicaciones/noticias/18197

Goncalves, J. M., Goncalves de Haro, M., y Sass de Haro, C. N. (2006). La importancia de la cultura organizacional en la gestión de empresas turísticas: el caso de Blue Tree Hotels. Documento recuperado de https://www.researchgate.net/publication/242696641, 50-72.

Gregorio, C. H., y Álvares, C. (2006). Características y sentido de las prácticas de gestión humana en pequeñas empresas. Universidad Universidad EAFIT No. 42 (142) - Medellín., 26-45.

Hatch, M. (1997). Organization theory. Reino Unido.: Publicación Universidad de Oxford.

Hernández, G. C., Castaño, J. C., & Giraldo, C. M. (2009). Transformación organizacional y prácticas innovadoras de gestión humana. Rev. Innovar Vol. 19 No. 35 - Universidad nacional - Bogotá, 151 - 166.

Hernández, R., Fernández, C., y Baptista, P. (2014). Metodología de Investigación - Selección de la Muestra. 6ta. Edic. México: Mac Graw-Hill.

Mayo, E. (1972). Problemas Humanos en la Civilización Industrial. Buenos Aires: Publicación Nueva Visión.

Méndez, C. (2006). Transformación cultural en las organizaciones. Bogotá: Ed. Limusa y Univ. del Rosario, 1ra Edic.

Mendoza, J. (2011). Decisiones estratégicas-Macro administrativas. Barranquilla: Ediciones Uni-Norte.

MinCIT; PIB, CITUR. (19 de enero de 2018). Estadísticas Nacionales Económicas. Obtenido de MinCIT: http://www.citur.gov.co/porcentual/45?t=1

MinComercio, Icontec, & Cotelco. (2009). Norma Técnica Sectorial Colombiana - NTSH 006. Bogotá.: Publicaciones Normativas del Icontec.

Münch, L. (2006). Liderazgo y dirección: el liderazgo del siglo XXI. México.: Ed. Trillas.

Munduate, L. (1997). Psicología Social de la organización. Madrid: Ed. Pirámide.

Naranjo, J. C., & Calderón, G. (2015). Construyendo una cultura de innovación. Una propuesta de Transformación Cultural. Rev. ICESI No. 31 - Cali, 223–236.

Noguera, N. (03 de marzo de 2017). Retos de la Hotelería en Colombia, según Cotelco. Obtenido de Periódico El Tiempo: http://www.eltiempo.com/vida/viajar

Páramo, P. (2013). La Falsa dicotomía entre investigación cuantitativa y cualitativa - La investigación en ciencias sociales: estrategia de investigación. 2da. Edic. Bogotá.: Publicación Universidad Piloto de Colombia.

Peters, T. y. (1984). En búsqueda de la Excelencia. Bogotá: Ed. Norma.

Portafolio. (02 de 02 de 2012). Cultura organizacional es el ADN empresarial. Periódico Portafolio - El Tiempo - Bogotá., pág. 5.

ProColombia. (22 de julio de 2017). Procolombia - Turismo Extranjero en Colombia. Obtenido de http://www.procolombia.co%2Fsystem%2Ffiles%2Ftec_inform

Rodríguez L., L. K., Vergara A., R. A., & Alarcón U., Y. C. (2018). Estudio de Caracterización de la Cultura Organizacional en los establecimientos hoteleros de Villa de Leyva. Tunja.: Informe de Investigación, Participación en Investigación Institucional UPTC.

Rodríguez, D. (2006). Gestión organizacional. Elementos para su estudio. México.: Ed. Alfaomega, 4ta. Ed.

Rojas, H., Obando, J., y Montoya, J. (2016). Las Innovaciones Técnicas y Administrativas como dimensiones de la Innovación Organizacional. In Vestigium Ire, 10-2, 133 - 146.

Schein, E. (1988). La cultura empresarial y el liderazgo una visión dinámica. Madrid.: Plaza & Janes Editores.

Sepúlveda, F. (2004). El modelo Competing Values Framework (CVF) y el diagnóstico de la cultura organizacional. Economía y administración, No. 63 - Univ. Concepción - Chile., 7-28. Obtenido de Bibiografía Latinoamericana Biblat - México.: https://biblat.unam.mx/es/revista/economia-y-administracion/articulo/el-modelo-co

Smircich, L. (1983). Concepts of Culture and Organizational: Analysis. New York: Science Quaterly Press.

Toca, C. E. y Carrillo, J. (2009). Asuntos teóricos y metodológicos de la cultura organizacional. Revista Civilizar. Vol. 9 No. 17 - Univ. Sergio Arboleda - Bogotá., 117-136.

Vesga, J. (2013). Cultura organizacional y sistemas de gestión de la calidad: una relación clave en la gestión de las instituciones de educación superior. Revista Guillermo de Ockham 11 (2). pp. 89-100. Univ. San Buenaventura - Cali., 89-100.