Aplicación de la Metodología Flujo de Materiales para la Producción de Panela (Estudio de Caso Trapiche El Panelero S.A.S) https://doi.org/10.15332/24222399.2999

Main Article Content

Sandra Natalia Paredes Monroy
Daniel Steban Molina Palencia
Wilson Enrique Amaya Tequia

Abstract

The panela is a sweet food typical of the gastronomy of various countries in Asia and America; its production process has several phases that constitute inputs and outputs of the system. Colombia is a panela-producing country, as its climatic conditions favor the cultivation of raw materials (sugar cane). In this way, several departments have paneling companies such as the case study "Trapiche El Panelero S.A.S" located in the Balsa and Resguardo district of the municipality of San José de Pare in the department of Boyacá. There was a technical visit with the aim of knowing each of the processes developed, from the obtaining of the raw material to the final product. As well as the inputs and outputs of the system, important tool to implement the methodology of material flow. Thus, the identification of the impacts generated by this industry and control and mitigation alternatives was carried out; a fundamental basis for decision-making. Finally, it was demonstrated that the methodology implemented gave fulfillment to the objectives, bringing benefits to the productive process.
 

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Paredes Monroy, S. N., Molina Palencia, D. S., & Amaya Tequia, W. E. (2024). Aplicación de la Metodología Flujo de Materiales para la Producción de Panela (Estudio de Caso Trapiche El Panelero S.A.S): https://doi.org/10.15332/24222399.2999 . Ingenio Magno, 14(2), 73 -83. Retrieved from http://revistas.ustatunja.edu.co/index.php/ingeniomagno/article/view/2999
Section
Articulos
Author Biography

Sandra Natalia Paredes Monroy, Universidad Santo Tomás Tunja

Gestor de la revista Ingenio Magno de la Universidad Santo Tomás seccional Tunja

References

[1] Aguiar, S. P.-O.-C.-B.-M.-S. (2021). Propuesta para la producción más limpia en destilerías artesanales. UDCA Actualidad & Divulgación Científica, 24(2).

[2] Ministerio del Medio Ambiente, Colombia. (1995, 5 de junio). Decreto N° 948.

[3] Comité Nacional para el Desarrollo Sustentable de la Caña de Azúcar. (s.f.). Ficha técnica del cultivo de la caña.

[4] Castañeda-Suárez, J. E.-D.-R.-L. (2017). Análisis de ciclo de vida aplicado a la producción panelera tradicional en Colombia. Revista de La Facultad de Ciencias, 6(1), 107–122. https://doi.org/10.15446/rev.fac.cienc.v6n1.63316

[5] Cirujeda, J. R. (2019). Aguas residuales urbanas. Elearning, SL.

[6] Darío Muriel, R. F. (s.f.). Gestión ambiental.

[7] Elianadiaz. (2022). Chitaraque, líder en producción de panela gracias al apoyo de la Gobernación de Boyacá. Gobernación de Boyacá. Obtenido de https://www.boyaca.gov.co/chitaraque-lider-en-produccion-de-panela-gracias-al-apoyo-de-la-gobernacion-de-boyaca/#:~:text=En%20Boyac%C3%A1%20y%20el%20pa%C3%ADs,con%20el%20departamento%20de%20Santander
[8] Farfán, K. F. (s.f.). Diseño de una línea de producción de panela granulada.

[9] Gàndara, A. S. (2011). Conceptos básicos de gestión ambiental y desarrollo sustentable. Instituto Nacional de Ecología.

[10] García Muñoz, M. C. (2004). Hornillas paneleras: evaluación de impacto ambiental. Revista Innovación y Cambio Tecnológico, 4(1), 20-29.

[11] López, J. A. (2017). Environment and nitrogen quantification in laying hens using the material flow methodology. Agroindustrial Science, 7(2), 79–85. https://doi.org/10.17268/agroind.sci.2017.02.04

[12] Martínez, L. (s.f.). Optimización de operaciones exportadoras de panela como resultado de la práctica. Al Trapiche, R., Panelero, E.

[13] Cabrera, A. I. S., Ojeda, A. P. P., Pinargote, A. R., Martínez, A. P., Pereira, L. B. S., & Santana, K. D. (2020). Huella de carbono en el cultivo de la caña de azúcar. Evaluación agrícola de un caso de estudio de la Amazonia ecuatoriana. Ingenio Magno, 11(1), 22-32.

[14] Naciones Unidas. (2023, 19 de abril). ¿Cuánto CO2 absorbe un árbol? Obtenido de https://climate.selectra.com/es/actualidad/co2-arbol#:~:text=Aunque%20su%20capacidad%20de%20absorci%C3%B3n,de%20una%20persona%20al%20d%C3%ADa

[15] Programa panelero. (s.f.). Producción y trazabilidad.

[16] Quezada-Moreno, W. F.-T.-M.-G.-V.-S.-O. (2021). Evaluación del impacto ambiental en el proceso de elaboración de panela mediante el Análisis de Ciclo de Vida. Afinidad, 78(592).

[17] Retamoso, C. E. (2007). Producción limpia, contaminación y gestión ambiental. Pontificia Universidad Javeriana.

[18] Rodríguez, Y. (2020). Diseño del plan de negocio para la producción de panela orgánica pulverizada en la vereda Jagual ubicada en el municipio de Riosucio (Caldas).

[19] Uribe, R. P. (s.f.). Sistema de gestión ambiental: serie ISO 14000 Palabras clave.

[20] Villota Escobar, I. A. (2019). Diseño y construcción de un sistema (clarificación, melado y moldeo) de producción de panela en la vereda Altamira-Orito Putumayo (Tesis doctoral, AUNAR).

[21] Restrepo, S. B. (2015). El uso del agua en el cultivo de caña de azúcar. Una mirada desde la huella hídrica. Asociación Colombiana de Ingeniería Sanitaria y Ambiental ACODAL.

[22]Perdomo, C. M. V., Salazar, A. O., Velasquez, M. N. M., & Patiño, A. P. (2018). Estado del arte; del uso de la eichhornia crassipes en la fitorremediación de aguas residuales industriales. Ingenio Magno, 9(2), 105-130.