Methodical evaluation of the extractive chemical process of quitina and quitosano in latin america

Main Article Content

Leidy Quiroga Ariza
Julián Vega Prieto
Luz Gil Padilla

Abstract

Chitin and chitosan are biopolymers obtained from the exoskeleton of crustaceans and insects, their extractive process is booming due to the diversity of industrial, pharmaceutical, agricultural applications, among others. For its obtainability, the variety in methodological processes, are based on the empirical analysis of each author according to their extraction conditions. In general, there is no standardized manual or guideline for such an action, which allows the researcher to obtain higher quality products. This by an evaluation of criteria to articles related to the subject in Latin America, the result of which was the selection of 4 methodologies which were carefully analyzed according to the extraction phases, percentage of efficiency in extraction and quantity-quality ratio, thus finding that the best result methodology was: demineralization with HCl 0.6N (11:1) for 3 hours at 28oC, deproteinization with NaOH solution 1% for 24 hours at 28oC and deacetylation with NaOH 50% for 2 hours at 60-100o C. The objective of this research is to determine a methodology whose characteristic and expected results are the highest, thus serving as a basis for the standardization of protocols for other studies involving the extraction of chitin and chitosan.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Quiroga Ariza, L., Vega Prieto, J., & Gil Padilla, L. (2020). Methodical evaluation of the extractive chemical process of quitina and quitosano in latin america. Ingenio Magno, 10(1), 180-194. Retrieved from http://revistas.ustatunja.edu.co/index.php/ingeniomagno/article/view/1917
Section
Artículos Vol. 10-1
Author Biographies

Leidy Quiroga Ariza

Facultad de Ingeniería, Ingeniería Ambiental, Unidad de Ecología en Sistemas Acuáticos UDESA, Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia.

Julián Vega Prieto

Facultad de Ingeniería, Ingeniería Ambiental, Unidad de Ecología en Sistemas AcuáticosUDESA, Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia.

Luz Gil Padilla

Escuela de Ciencias Básicas, Unidad de Ecología en Sistemas Acuáticos UDESA, Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia.

References

N. Simoes, M. Mascaró, U. Ordóñez y P. Ardisson, Biodiversidad y Desarrollo Humano en Yucatán, Yucatán, 2010.

T. Rudrapatnan, «Chitin: the undisputed biomolecule of great potential,» Critical reviews in food science and nutrition, pp. 43-145, 2003.

M. Colina, A. Ayala y D. Rincón, «Evaluación de los procesos para la obtención química de quitina y quitosano a partir de desechos de cangrejos. Escala piloto e industrial,» Revista Iberoamericana de Polímeros Colina et als., pp. 21-43, 2014.

I. Polo, «Quitina a partir de productos de desecho,» Universidad de Sevilla, 2016.

J. Briceño y N. Morillo, «Recuperación de quitina a partir de los residuos sólidos generados del procesamiento industrial de crustáceos,» Revista Cubana de química, nº 3, pp. 17-26, 2008.

C. Ramirez, «Determinación del grado de desacetilación de quitosana mediante titulación potenciométrica, FTIR y Raman,» Journal CIM, vol. 4, nº 1, 2016.

T. García, «Industrialización de los crustáceos para la obtención de quitosano en ungüento con efecto
cicatrizante,» Industrial Data, pp. 24-32, 2008.

P. Montalvo, «Aplicaciones farmacéuticas del quitosano,» Universidad Nacional de Ingeniería, 2009.

I. Barros, L. Guzmán y A. Tarón, «Extracción y comparación de la quitina obtenida a partir del caparazón de Callinectes sapidus Y Penaeus vannameis,» U.D.C.A Actualidad & Divulgación Científica 18, pp. 227 - 234, 2015.

J. Johnson, «La gran enciclopedia de los animales,» Script edizioni, 2012, p. 13.

C. Peniche, «Estudios sobre quitina y quitosana. [Tesis en opción del título de Doctor en Ciencias],» Editorial Universidad de La Habana, 2006.

M. Santander, «Enciclopedia regional del Bío Bío,» Pehuén Editores Limitada, 2006.

A. Riveros, «Inducción de resistencia en plantas Interacción: Planta-Patógeno,» Instituto Interamericano de Cooperación para la Agricultuta (IICA) San José, p. 261, 2010.

Z. Mármol, E. Gutiérrez y G. Páez, «Desacetilación termoalcalina de quitina de conchas de camarón,» Multiciencias, vol. 4, pp. 1-9, 2004.

C. Lárez, «Quitina y quitosano: materiales del pasado para el presente y el futuro,» Avances en Química, pp. 15-21, 2006.

C. Valenzuela y J. Arias, «Potenciales aplicaciones de películas de quitosano en alimentos de origen animal: una revisión,» Avances en Ciencias Veterinarias, pp. 33- 47, 2012.

B. Park y M. Kim, «Applications of Chitin and Its Derivatives in Biological Medicine,» International Journal of Molecular Sciences, pp. 52-64, 2010.

C. Lárez, «Algunas potencialidades de la quitina y el quitosano para usos relacionados con la agricultura en
Latinoamerica,» Revista UDO Agrícola, pp. 1-22, 2008.

Á. Sánchez, R. Vera y E. Muñóz, «Preparación y caracterización de membranas poliméricas electrohiladas de
policaprolactona y quitosano para la liberación controlada de clorhidrato de tiamina,» Ciencia en desarrollo, pp. 133- 151, 2016.

A. Pacheco, Extracción biotecnológica de quitina para la producción de quitosanos: caracterización y aplicación,
Lyon: Université Claude Bernard, 2010.

P. López, Obtención de quitosano a partir de desechos del exoesqueleto de camarón Tití (Xiphopenaeus Riveti) para el desarrollo de películas poliméricas plastificadas con glicerina, Santiago de Cali: Universidad de San Buenaventura, 2014.

I. Aranaz, N. Acosta y C. Civiera, «Cosmetics and cosmeceutical applications of chitin, chitosan and their
derivates,» Polymers, pp. 1-25, 2018.

M. Benavente y e. ál., «Sorption of heavy metals from gold mining wastewater using chitosan,» Journal of the Taiwan Institute of Chemical Engineers, vol. 42, nº 6, pp. 976-988, 2011.

J. Álava, «Aplicación de quitosano como biocoagulante en aguas residuales contaminadas con hidrocarburos,» ResearchGate, pp. 52-64, 2015.

A. Medina y D. Nogueira, «Consideraciones y criterios para la selección de procesos para la mejora: Procesos Diana,» Ingeniería Industrial, pp. 272-281, 2012.

Montaner, Tirado y Zamudio, «Extracción y caracterización de propiedades fisicoquímicas, morfológicas y estructurales de quitina y quitosano obtenido de Brachystola magna (Girard),» Revista Mexicana de Ingeniería Química, pp. 749-761, 2016.

H. Hernández, E. Águila y O. Flores, «Obtención y caracterización de quitosano a partir de exoesqueletos de camarón,» Superficies y Vacío, pp. 57-60, 2009.

J. Zubiria y A. Jiménez, «Análisis de los métodos para extracción de quitina de los residuos de camarón según parámetros económicos y ambientales,» Ciencia e Ingeniería, pp. 1-9, 2014.