Formulación de una idea de negocio sostenible para la producción de humus orgánico como fertilizante para cultivos de hortalizas en el municipio de Tuta -Boyacá. https://doi.org/10.15332/24222399.2946

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Editor Revista Ingenio magno
Ana María Martínez Gonzalez
Alejandra Castro Ortegón

Resumo

The objective of the project is to present the formulation of a sustainable business idea for the production of organic humus as fertilizer for vegetable crops in the municipality of Tuta, Boyacá. This business idea seeks to promote sustainable agriculture based on environmental care, based on an analysis of the current situation of the municipality in terms of agricultural production, where the need to implement sustainable practices for the care and protection of the ecosystem was identified, since it has been affected by the intensive use of agrochemicals generating negative impacts such as soil erosion, river pollution and loss of biodiversity. Subsequently, research was conducted on the properties of organic humus as a fertilizer for vegetable crops, where it was determined that its use promotes the production of healthy food and reduces dependence on chemical fertilizers, resulting in more efficient and responsible crops with the ecosystem. Therefore, the implementation of this business idea is intended to promote agriculture with emphasis on environmental conservation in the municipality of Tuta, thus contributing to the generation of a sustainable economy where it is expected that the production of organic humus will improve the quality and productivity of vegetable crops, promoting in turn the generation of jobs in the region, giving way to the formation of educational spaces.

Downloads

Não há dados estatísticos.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Como Citar
Ingenio magno, E. R., Martínez Gonzalez, A. M., & Castro Ortegón, A. (2024). Formulación de una idea de negocio sostenible para la producción de humus orgánico como fertilizante para cultivos de hortalizas en el municipio de Tuta -Boyacá.: https://doi.org/10.15332/24222399.2946 . Ingenio Magno, 14(2), 44 - 52. Recuperado de http://revistas.ustatunja.edu.co/index.php/ingeniomagno/article/view/2946
Seção
Articulos

Referências

1. Amador-Mercado, C. Y. (2022). El análisis PESTEL. Uno Sapiens Boletín Científico de la Escuela Preparatoria . 1, 4(8), 1-2.
2. Barro, R. J., & Martin, X. S. (2018). Crecimiento económico. Reverté.
3. Castellanos, P. M., Encinas, A. H., Dios, A. Q., & Ortegón, A. C. (2020). Analysis of environmental sustainability educational approaches in engineering education. In 2020 15th Iberian Conference on Information Systems and Technologies (CISTI). (pp. 1-5). IEEE.
4. Chapman, A. (2004). Análisis DOFA y análisis PEST. Accesible en: http://www. degerencia. com/articulos. php.
5. EOT. (2021). Esquema de Ordenamiento Territorial Tuta Boyacá.
6. Gamez, M. J., & Gil, M. G. (Marzo de 2023). Desarrollo Sostenible. Obtenido de https://www.un.org/sustainabledevelopment/es/
7. Genia bioenergy. (2020). Daño medioambientales de una mala gestión de los residuos orgánicos. Genia Bioenergy. https://geniabioenergy.com/dano-medioambientales-d e-una-mala-gestion-de-los-residuos-organicos/.
8. Granja Verde del Valle. (2021). Humus de lombriz ¿Cuáles son sus beneficios? Granja Verde del Valle. http://granjaverdedelvalle.com.co/humus-de-lombriz- cuales-son-sus-beneficios.
9. Ministerio de Ambiente y Desarrollo Sostenible. (2023). icono Plan Nacional de Negocios Verdes. Ministerio de Ambiente y Desarrollo Sostenible. https://www.minambiente.gov.co/negocios-verdes/pla n-nacional-de-negocios-verdes/.
10. Muñoz, A. L., Vega, C. A., & Martínez, J. C. (2017). Redes de conocimiento como estrategia de transferencia de tecnología para la adaptación al cambio climático. Ingenio Magno, 8(2), 10-20.
11. NACIONES UNIDAS. (1087). Informe de la Comisión Mundial sobre el Medio Ambiente y el Desarrollo. Asamblea General l-t\b \~. Retrieved March 1, 2023, from https://www.ecominga.uqam.ca/PDF/BIBLIOGRAP HIE/GUIDE_LECTURE_1/CMMAD-Informe-Comi sion-Brundtland-sobre-Medio-Ambiente.
12. Rico, V. (2005). Estudio de mercado. Obtenido de Estudios de mercado Org: https://www. estudiosdemercado. org/que_es_un_estudio_de_mercado. html.
13. Salinas, F., Sepúlveda, L., & Sepúlveda, G. (Mayo de 2014). Evaluación de la calidad química del humus de lombriz roja californiana (Eiseniafoetida) elaborado a partir de cuatro sustratos orgánicos en Arica.
14. Torres Payoma, F., Vega Velásquez , B., Ramírez Alvarado , R., Hernández Aldana, F., & García Guarín , J. (2022). Diseño y validación de una clasificadora mecánica para residuos orgánicos municipales. Ingenio Magno, 13(1), 113 - 124. Recuperado a partir de http://revistas.ustatunja.edu.co/index.php/ingeniomagno/article/view/2576
15. Yan, J., Huang, W., & Pan, X. (2023). Initial Studies on the Effect of the Rice–Duck–Crayfish Ecological.

16. Zhang, X., Niel, L., & Gao, H. (2023). Applying second derivative synchronous fluorescence spectroscopy combined with Gaussian band fitting to trace variations of DOM fractions along an urban river. Ecological Indicators, 146. Scopus.

##plugins.generic.recommendByAuthor.heading##