Una Revisión de la Producción de Aguacate Hass en Colombia y el Proceso para la Extracción de Aceite como Subproducto
Main Article Content
Abstract
Downloads
Article Details
DECLARATION OF ORGINIALITY OF SUBMITTED ARTICLE
With this document, I/We certify that the article submitted for possible publication in the institutional journal INGENIO MAGNO of the Research Center Alberto Magno CIIAM of the University Santo Tomás, Tunja campus, is entirely of my(our) own writing, and is a product of my(our) direct intellectual contribution to knowledge.
All data and references to completed publications are duly identified with their respective bibliographical entries and in the citations thus highlighted. If any adjustment or correction is needed, I(we) will contact the journal authorities in advance.
Due to that stated above, I(we) declare that the entirety of the submitted material is in accordance with applicable laws regarding intellectual and industrial property, and therefore, I(we) hold myself(ourselves) responsible for any complaint related to it.
If the submitted article is published, I(we) declare that I(we) fully relinquish publishing rights of the article to the University Santo Tomás, Tunja campus. As remuneration for this relinquishment of rights, I(we) declare my(our) agreement to receive two (2) copies of the edition of the journal in which my(our) article appears.
References
[2] A. Kabadi and P. R. Gogate, “A review of applications of cavitation in biochemical engineering/biotechnology,” Biochem. Eng. J., vol. 44, pp. 60–72, 2009.
[3] J. Carpenter, S. George, and V. K. Saharan, “Low pressure hydrodynamic cavitating device for producing highly stable oil in water emulsion: Effect of geometry and cavitation number,” Chem. Eng. Process. Process Intensif., vol. 116, no. March, pp. 97–104, 2017, doi: 10.1016/j.cep.2017.02.013.
[4] K. Sampath Kumar and V. S. Moholkar, “Conceptual design of a novel hydrodynamic cavitation reactor,” Chem. Eng. Sci., vol. 62, no. 10, pp. 2698–2711, 2007, doi: 10.1016/j.ces.2007.02.010.
[5] E. M. Daniel Romero, Jairo Benitez, Análisis Estratégico del Aceite de Aguacate Hass en Colombia Daniel, vol. 68, no. 1. 2020.
[6] M. F. Diego Alberto and R. P. Diego Francisco, “Sustitución de grasa por aceite de aguacate en la elaboración de salchicha tipo Frankfurt,” 2021.
[7] A. A. Orlando Camilo and M. M. Fabián David, “Diseño de máquina extractora de aceite de aguacate hass Liofilizado para la finca ‘La Guillermina,’” 2021.
[8] G. A. Lina Marcela, “Potencialidades del aceite de la semilla de aguacate en la salud y su sostenibilidad ambiental y económica,” 2021.
[9] C. A. Luisa Fernanda, “Búsqueda de alternativas en el aprovechamiento eco-eficiente del aguacate residual en el Municipio de Norcasia, Caldas,” 2021.
[10] G. A. Yuliana Patricia and S. T. Mateo, “Crecimiento del aguacate en Colombia: un análisis externo de factores y variables,” Univ. Católica Oriente, vol. 3, no. 1, pp. 1–8, 2020, [Online]. Available: http://search.ebscohost.com/login.aspx?direct=true&AuthType=ip,shib&db=bth&AN=92948285&site=eds-live&scope=site%0Ahttp://bimpactassessment.net/sites/all/themes/bcorp_impact/pdfs/em_stakeholder_engagement.pdf%0Ahttps://www.glo-bus.com/help/helpFiles/CDJ-Pa.
[11] Á. F. Jhonson Joel, G. M. Víctor Javier, and C. R. Héctor, “Análisis de la producción de aguacate en el Ecuador y su exportación a mercados internacionales en el periodo 2008 al 2018,” Rev. Metrop. Ciencias Apl., vol. 4, pp. 164–172, 2021.
[12] Á. S. Camila and A. G. Andrés Felipe, “Proceso de exportación de aguacate liofilizado del oriente antioqueño al mercado estadounidense,” 2021.
[13] A. H. Yesika Tatiana, “Estudio de prefactibilidad para la producción de geles desinfectantes a base de semilla de aguacate en el Municipio de Monguí, Boyacá.,” 2021.
[14] G. C. María Camila, C. M. María del Mar, and J. J. Santiago, “El mercado del aguacate Hass en Japón : Retos para los exportadores colombianos,” Rev. Mundo Asia Pacífico, vol. 10, no. 18, pp. 86–99, 2021.
[15] R. V. Johana Andrea and R. V. Leydy Marcela, “Sello Fairtrade y su efecto en las exportaciones de aguacate Hass colombiano.” pp. 1–65, 2021.
[16] A. Benítez, Juan; Sánchez, Andrea; Bolaños, Catherin; Bernal, Laura; Ochoa-Martínez, Claudia; Vélez, Carlos, Sandoval, “Cambios fisicoquímicos del aguacate Hass durante el almacenamiento frio y la maduración acelerada * Physicochemical changes of avocado hass during cold storage and accelerated ripening,” Biotecnol. en el Sect. Agropecu. y Agroindustrial BSAA, vol. 19, no. 2, pp. 41–56, 2021.
[17] M. P. Jonathan Patricio, “Determinación del porcentaje de aceite de cuatro variedades de aguacate (Persa americana) en el sector las Viñas.” pp. 1–63, 2020.
[18] R. M. Diana Martiza, “Identificar los principales factores de producción del aguacate Hass, en la región de Guaduas Cundinamarca, para conocer las posibles alternativas de comercialización en Bogotá,” 2019.
[19] A. P. Álvarez, D.C. & Monsalve, “Impactos sociales, ambientales y económicos a través de la producción, comercialización y exportación de aguacate Hass en el Oriente Antioqueño (Colombia),” Esumer, p. 91, 2019, [Online]. Available: http://repositorio.esumer.edu.co/bitstream/esumer/1373/2/Esumer_aguacate.pdf.
[20] G. González, C. Sánchez, M. F. Perdomo, and X. Ardila, “Producción De Aguacate Hass Una Alternativa Para El Departamento Del Huila,” Rev. Crecer Empres. J. Manag. Dev. | diciembre 2018 NÚMERO Espec. 02, no. 2, pp. 7–15, 2018.
[21] Faceta de Boyacá, “Boyacá le apuesta al aguacate,” Faceta de Boyacá, 2018. .
[22] “En Boyacá, el ICA y agro empresarios trabajan para establecer nuevas áreas productivas,” Instituto Colombiano Agropecuario, 2018. .
[23] S. B. Maria Fernanda and H. C. Ana Milena, “Caracterización socioeconómica de la producción de aguacate de la variedad Hass en el departamento de Cundinamarca con fines de internacionalización.” pp. 1–231, 2017.
[24] W. F. Flores Tupiza and J. F. Pujota Recalde, “Estudio de Factibilidad para la producción, comercialización y demanda del aguacate en el mercado de la Provincia de Imbabura,” 2021.
[25] Y. V. Javier, “El aguacate en Colombia: Estudio de caso de los Montes de María, en el Caribe colombiano.,” Banco la República - sucrusal Cart., vol. 171, 2012.
[26] Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural, “Estadísticas Agronet.” pp. 3–5, 2017, [Online]. Available: https://us.bbcollab.com/guest/3e9a5cb21bcf418eafc9fe10d4560bbc.
[27] C. Departamento de Boyacá 2022, Plan estratégico departamental de Ciencia, Tecnología e Innovación - PEDCTI 2022. 2012.
[28] I. Instituto Colombiano Agropecuario, “ICA- Boyacá Resporte Municipios cultuvadores de Aguacate,” p. 2020, 2020.
[29] R. C. Edgar, “Estudio de caso sobre los factores claves exitosos en la exportación de productos agrícolas hacia Estados Unidos “Aguacate Hass Colombia,” Universidad Cooperativa de Colombia. pp. 1–29, 2019.
[30] S. M. Olga Liliana, “Estudio de la internalización del aguacate Hass y las oportunidades de ingresar a Estados Unidos, en el mercado del tratado de libre comercio,” 2018.
[31] A. A. Inés Lorena and M. C. Marlene Xiomara, “Plan de negocio para la exportaciòn de aceite de aguacate con destino a Rusia,” Universidad Laica “Eloy Alfaro” de Manabi, 2015.
[32] R. R. Maira Alejandra, “La demanda de aceite de aguacate extra virgen en el mercado de Francia y la comercialización para la empresa Uyamá Farms S.A,” 2015.
[33] C. C. Darwin Arturo and P. Z. Alfredo Samuel, “Estudio de factibilidad económico social para la extracción de aceite de aguacate en la comunidad de Chaquibamba de Guayabamba y se distribuira en los restorantes de la ciudad de Quito,” Universidad Politécnica Salesiana sede Quito, 2014.
[34] G. A. Buelvas Salgado, J. H. Patiño Gómez, and J. A. Cano-Salazar, “Evaluation of the oil extraction from has avocado (persea americana mill) by the use of an enzymatic treatment,” Rev. Lasallista Investig., vol. 9, no. 2, pp. 138–150, 2013.
[35] A. M. R. Duque, J. Londoño-Londoño, D. G. Álvarez, Y. B. Paz, and B. L. C. Salazar, “Comparación del aceite de aguacate variedad hass cultivado en colombia, obtenido por fluidos supercríticos y métodos convencionales: Una perspectiva desde la calidad,” Rev. Lasallista Investig., vol. 9, no. 2, pp. 151–161, 2013.
[36] A. J. Ortega-Ariza, F. Lópe zValdez, and J. Coyotl Huerta, “Efecto de diferentes métodos de extracción sobre el perfil de ácidos grasos en el aceite de aguacate ( Persea americana Mill . var . Hass),” Rev. Venez. Cienc. y Tecnol. Aliment., vol. 2, no. 2, pp. 263–276, 2011.
[37] A. M. Martha Ceciia, “Evalaución y ecalamiento del proceso de extracción de aceite de aguacate utilizando tratamiento enzimático,” Universidad Nacional de Colombia, 2011.
[38] M. C. Vitor Elías, “Estudio de factibilidad para la creación de una empresa dedicada ala extracción y comercialización de aceite extra virgen de aguacate, en el distrito metropolitano de Quito,” Tesis, pp. 1–63, 2011, [Online]. Available: http://dspace.ups.edu.ec/bitstream/123456789/5081/1/UPS-CYT00109.pdf.
[39] M. Schwartz, J. a Olaeta, P. Undurraga, and V. Costa, “Mejoramiento del rendimiento de extracción del aceite de palta (aguacate),” Proc. VI World Avocado Congr., vol. 3, no. 978, 2007.
[40] J. M. Contreras-Castillo, “La competitividad de las exportaciones mexicanas de aguacate: un análisis cuantitativo,” Rev. Chapingo Ser. Hortic., vol. 5, pp. 393–400, 1999, [Online]. Available: http://www.avocadosource.com/WAC4/WAC4_p393.pdf.
[41] A. José Antonio and P. E. T. I. Ti, “Las 4 p (preci, producto, plaza y promocion),” 2013.
[42] P. T. Humberto, “Matrix SWOT : An alternative for diagnosing and determining intervention strategies in organizations,” Enseñanza e Investig. en Psicol., vol. 12, pp. 113–130, 2007.
[43] J. Á. Pérez Hernández, “Modelo de competitividad de las cinco fuerzas de Porter • GestioPolis,” 2009, [Online]. Available: http://www.gestiopolis.com/modelo-competitividad-cinco-fuerzas-porter/.
[44] M. Jurado, “Sectores de la economía ecuatoriana desde una perspectiva empresarial: aplicación de la Matriz Boston Consulting Group (BCG),” Rev. Publicando, vol. 3, no. 8, pp. 266–294, 2016.
[45] M. Patarroyo, P., Rodríguez, “Plan de negocio par ala comercialización de derivados del marañón (mermelada, fruta deshidratada y nuez) Anacardier a ievel local con miras a exportar a Estados Unidos.,” p. 76, 2015, [Online]. Available: http://repository.lasalle.edu.co/bitstream/handle/10185/18121/63101139_2015.pdf?sequence=1.
[46] J. Mateo and V. Salazar, “Formulación de un plan de negocios para aceite de aguacate con fines de exportación al mercado de Francia,” 2018.
[47] A. G. de A. Sánchez, “Determinación de los factores que presentan mayor influencia en la producción de aguacate en huertos en la zona de Gómez Farías, Jalisco,” 2017.
[48] R. T. Juan Esteban and D. T. Juan David, “Sistema de monitoreo de variables agroclimáticas para los cultivos de aguacate hass en el Valle del Cauca,” 2020.
[49] Icontec, “NTC 218 Grasas y aceites animales y vegetales,” 2011, pp. 1–9.
[50] ICONTEC, “NTC 5658:2009, Grasas y aceites animales y vegetales,” 2009, pp. 1–2.
[51] J. Y. R. Puentes, J. D. O. Barragán, R. A. Pineda, and U. G. Castañeda, “Producción y comercialización de aceite de aguacate para uso cosmético en la ciudad de Bogotá D.C.,” p. 43, 2018.
[52] Ahuacatlan, “Aceite de aguacate ahuacatlán, Proceso de producción de aceite de aguacate.”
[53] R. Gomez, “Proceso industrial de la extracción del aceite de aguacate,” Agronegocios e industria de alimentos. Universidad de los Andes, Bogotá, 2014.